Am la orizont noi rânduri inspirate. Mai ales după ce am reluat curând prietenia cu literele. Am (re)început timid cu cei
27 de Pași, o altă carte inspirațională, născută din experienţele ultramaratonistului
Tibi Uşeriu, cel care a evadat din două închisori europene, dar nu și din a treia. Au fost paşii lui mărunţi, spre un nou orizont care avea să îi schimbe complet viața.
Născuți pentru a alerga scrisă de
Christopher McDougall este o carte rară, pe care nu o poţi lăsa din mână până la finalul ultimului paragraf. Poate fi una dintre cele mai bune lecții despre sport și viață, acea putere de a schimba oameni şi comunităţi.
Născuţi pentru a alerga confirmă că secretul fericirii se află la picioarele tale. Și tu, la fel ca noi toţi, te-ai născut pentru a alerga.
Izolați de cel mai sălbatic relief din America de Nord, în prim plan sunt indienii
Tarahumara, populație solitară din
Canionul Cuprului. Acest canion, o minune a naturii, este situat în lanţul muntos Sierra Madre de Vest, din nordul Mexicului.
Tarahumara sunt păstrătorii unei arte pierdute. De secole întregi, ei exersează tehnici care le permit să alerge sute de kilometri.
Talentul lor supraomenesc este dublat de o sănătate și o serenitate excepționale, care îi fac imuni la bolile și conflictele care afectează civilizația occidentală, bucurându-se de fiecare kilometru alergat. Rândurile evidențiate în carte dezmint printre altele și câteva mituri răspândite în lume despre piciorul uman, în special legate de încălţămintea de alergare.
Coincidență sau nu, cartea confirmă printre altele și performanța kenyenilor, cei mai buni campioni, cu rezultate spectaculoase, obținute la probele de atletism şi competiții de alergare, fie ele pe distanțe scurte sau de anduranță. Au o elasticitate extraordinară a piciorului, iar asta vine de la faptul că nu au alergat niciodată încălţaţi înainte de vârsta majoratului.
Cică, nu ar exista dovezi că pantofii de alergare ar ajuta la prevenirea problemelor medicale cauzate de alergare. Nici studii care să demonstreze că papucii de alergare te-ar face mai puţin predispus la probleme medicale cauzate de alergare. Hmmm... marketing sau realitate?! Mai multe în paginile cărții, prima în plan pentru lectură în noul an.