Fiecare zi este specială. Mda, chiar și o zi de vineri, o zi cu sărbătoare, o zi în care majoritatea dintre noi, copii mari, dar și cei mititei ne bucurăm de tradiția moșului
Nicolae. Zilele trecute am primit o nouă provocare. Una distractivă. Dedicarea și implicarea în comunitatea
BodyShape, mi-a adus un cadou sănătos și delicios, de savurat în această zi.
Am luat parte la un proiect intern pilot, un Atelier de Gătit Sănătos pus la dispoziție de
BodyShape, în parteneriat cu
Eurest, având rezervat un loc pe lista de invitați. Sub lumina blițurilor, alături de colegii mei norocoși, am avut parte de îndrumarea și supravegherea echipei lui chef
Marian, care ne-a inițiat puțin în arta culinară. Mulțumim.
Am avut în meniu de gătit
somon asiatic cu
broccoli, pe pat de sos
pesto. Toată acțiunea s-a desfășurat după miezul zilei, la cantina internă, în zona de Live Cooking Urban Wok. Tot ceea ce am gătit a fost cadou pentru noi, având (și) masa de prânz inclusă (cine-mparte, are parte). Prin self-cooking am avut șansa, ocazia să experimentăm și noi gătitul sănătos.
Galeria foto este disponibilă și
aici.
S-au împărțit șorțurile și ne-am grupat câte doi, alături de maeștrii bucătari. O parte aveam pe rând grijă de buchețelele de broccoli, care au fost
blanchate în prealabil (scufundate în apă fierbinte). Cealaltă parte am trecut la file, la inspecția vizuală. Trebuia curățat de eventualele oase rătăcite, înainte de a-l porționa pentru un dans de arome în tigaie.
Pregătirea pentru porția de broccoli a fost simplă. Buchețelele mai mari au fost crestate și puse în tigaia încinsă, alintată de puțin ulei de măsline, aromatizat cu
rozmarin și
oregano. Le-am lăsat câteva minute, întorcându-le pe toate părțile pentru a le încălzi uniform. Verdele arată atât de bine, iar aroma încinsă din tigaie săruta pe rând, delicat, fiecare petală.
Legumele erau aproape gata. Adaugăm puțin rozmarin, câteva bucățele de unt pentru a catifela fiecare buchet. Aruncăm (după mușchii din dotare și posibilități) cu grijă în sus tigaia, lăsând ca fiecare bucățică să cedeze în fața aromei desăvârșite. Între timp, pregătim peștele. Punem la încins tigaia întinsă. Cu grijă, porționăm bucățelele din file.
Îl puteam frige direct în tigaie, în suc propriu sau alintat de arome. Alegem varianta aromată. Punem la încins puțin ulei de măsline, aromatizat cu rondele de usturoi. După câteva momente asezăm bucățile de pește. În funcție de grosimea lor, le întorceam doar pe o parte sau mai multe părți. Conform instrucțiunilor, atunci când o treime din file devenea roz.
Punem pentru gust puțină sare, puțin rozmarin și stoarcem nițel dintr-o jumătate de lămâie, cu grijă, să nu ne cadă sâmburii în tigaie. Întoarcem peștele admirând culoarea ruginie. Stropim puțin peștele rumenit cu câteva picături de vin alb demisec. Dar, hai să mai lăsăm un minut, două peștele pe foc, pentru mai multă savoare în farfurie.
Puțin contrast? Aveam o farfurie închisă la culoare. Hai să scoateam în evidență culorile preparatului. Așezăm buchețele de broccoli pe o parte în farfurie. Mai jos, cu o lingură plină, facem un semicerc cu sosul de pesto. Pe el așezăm două bucăți din peștele rumenit. Lăsăm imaginația să își facă de cap. Fie puse una peste alta, în V, în X sau aliniate, arată bine în farfurie.
Puteam completa farfuria cu o roșie cherry, tăiată jumătăți sau una, două feliuțe subțiri de lămâie. Orice combinație era o experiență înteresantă. Gustul. Hmmm. Buuun, buuun de tot, fără prăjeli sau alte alimente nesănătoase. Noi l-am servit ca atare. Deși (poate) aș mai fi adăugat un strop, două de oțet balsamic pe legume. Dar gusturile nu se discută.
O surpriză plăcută
BodyShape. Și variante nelimitate de a explora imaginația. În definitiv ține doar de noi, să facem alegeri inspirate, pentru o viață sănătoasă. Mi-a plăcut experiența. Cu siguranță aș încerca curând și acasă pentru a-i oferi soției mele un preparat culinar preparat repejor, dar care poate avea un gust desăvârșit. Mulțumim.
Citeşte și articolul...